cynamonCynamon kojarzy się najbardziej z pieczonym jabłkiem i szarlotką, ale warto wiedzieć, że to nie jedyne jego zastosowania.

Cynamon jest przyprawą otrzymywaną z wysuszonej kory cynamonowca. Można go kupić w postaci sproszkowanej lub w kawałkach – zwiniętych rulonikach. Najpopularniejsze rodzaje tego wiecznie zielonego drzewa to cynamonowiec cejloński, cynamonowiec cassia (sprowadzany z chin) i cynamonowiec kamforowy. Posiada on wiele właściwości prozdrowotnych, za co był już ceniony w starożytności.

WŁAŚCIWOŚCI CYNAMONU

  • wspomaga apetyt
  • łagodzi wzdęcia
  • pobudza wydzielanie soków trawiennych
  • działa bakteriobójczo
  • działa hamująco na rozwój drożdży
  • ma działanie przeciwzapalne
  • normalizuje poziom glukozy we krwi – zalecany jest osobom chorym na cukrzycę typu II i z insulinoopornością

KTÓRY CYNAMON WYBRAĆ

Na świecie występuje około 250 gatunków cynamonowców, ale najbardziej znane to cynamonowiec cejloński i cynamonowiec cassia (wonny). Najbardziej wartościowy jest cynamon otrzymywany z kory cynamonowca cejlońskiego, ze względu na mniejszą zawartość kumaryny.

Jak odróżnić cynamon z cynamonowca cejlońskiego od cassia (wonnego)?

Cynamon cejloński ma jasnobrązowy kolor, wpadający w pomarańczowy a smak lekko słodki. Laska jest zwinięta w „dwururkę” i jest dość krucha (ławo ją zmielić).

Cynamon wonny ma ciemny, czerwono-brązowy kolor, a smak bardziej ostry. Jest skręcony w pojedyncze gładkie laski, który są trudne do mielenia.

ZASTOSOWANIE CYNAMONU

Cynamon posiada słodki, lekko korzenny smak i zapach. W Polsce najczęściej wykorzystuje się go w formie sproszkowanej. Bardzo dobrze pasuje do dań z jabłek (kompotów, musów, szarlotki) i ryżu. Wzbogaca smak grzanego wina i kawy. W niewielkich ilościach można go dodawać do potraw mięsnych (baraniny, ryb).

Stosowany jest również w kompozycjach zapachowych oraz w przemyśle farmaceutycznym.

PRZECIWWSKAZANIA

Cynamon zawiera kumarynę (większa zawartość w cynamonie cassia), która w nadmiernych ilościach działa toksycznie na nerki i wątrobę. Również nie jest zalecany osobom z wrzodami żołądka i dwunastnicy. Warto pamiętać, że cynamon jest zaliczany do alergenów pokarmowych i kontaktowych.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *