Dieta ketogeniczna staje się coraz bardziej popularna wśród osób chcących zrzucić parę kilogramów. Ale czy na pewno powinna być przez nie stosowana?

Charakterystyka diety

Dieta ketogeniczna jest dietą wysoko tłuszczową z ograniczoną ilością białka i węglowodanów. Ma właściwości zakwaszające (organizm produkuje związki ketonowe: acetooctan, aceton, beta-hydroksymaślan). Związki ketonowe wydalane są z moczem, więc należy pamiętać o piciu odpowiednio dużej ilości wody. Dieta ta sprzyja powstawaniu kamicy nerkowej. Stosunek składników pokarmowych w diecie ketogenicznej wynosi 4:1 (4 g tłuszczu na 1 g białka i węglowodanów). W tej diecie aż 80-90% zapotrzebowania energetycznego organizmu człowieka pokrywane jest przez tłuszcz.

Do czego potrzebne są organizmowi węglowodany

Obecnie zaleca się, żeby w diecie zdrowego człowieka tłuszcze pokrywały 20-35% zapotrzebowania energetycznego, a głównym źródłem energii są węglowodany (45-65%). Glukoza jest jedynym źródłem energii dla mózgu, czerwonych i białych krwinek oraz kory nerki. Gdy w naszej diecie nie ma węglowodanów albo jest ich bardzo mało, glukoza jest produkowana z innych składników, np.: z aminokwasów (białek).

Objawy niepożądane

Związki ketonowe mogą wywołać w organizmie wiele reakcji niepożądanych. W trakcie stosowania diety ketogenicznej mogą wystąpić nudności, wymioty, bóle brzucha i zaparcia (brak w diecie warzyw, owców i produktów zbożowych bogatych w błonnik pokarmowy). Natomiast dostarczanie za małej ilości białka może prowadzić do wyniszczenia organizmu.

Dieta ketogeniczna a odchudzanie

Często dieta ketogeniczna jest stosowana w celu redukcji masy ciała. Dieta Atkinsa czy dieta Kwaśniewskiego są dietami wysoko tłuszczowymi, które są zalecane między innymi osobom chcącym zrzucić parę kilogramów. Spadek masy ciała zauważany podczas stosowania diety nie wynika ze spadku zawartości tkanki tłuszczowej, ale z utraty wody, zapasów glikogenu oraz mięśni!!! (białka są łatwiej przekształcane w organizmie w glukozę). Najczęściej osoby stosujące diety nisko węglowodanowe spożywają mniejszą ilość kalorii niż potrzebuje ich organizm. Dieta ketogeniczna cieszy się popularnością u osób odchudzających się, ponieważ stan kwasicy ketonowej charakteryzuje się zmniejszonym apetytem – nie odczuwa się głodu.

Kiedy zaleca się stosowanie diety ketogenicznej

Taki sposób odżywiania zalecany jest osobom z chorobami neurologicznymi (choroba Parkinsona, Alzheimera, padaczka, autyzm).

Czy warto stosować?

Mimo wielu doniesień o skuteczności diety ketogenicznej w walce z nadwagą i otyłością, stosowanie tej diety nie jest zalecane osobom bez chorób neurologicznych, ze względu na występowanie wielu zaburzeń w metabolizmie.

Wady:

  • Niedobory pokarmowe – dieta nisko węglowodanowa jest dietą niedoborową pod względem zawartości białka, a także witamin i składników mineralnych – długotrwałe stosowanie może prowadzić do wyniszczenia.
  • Wysoki poziom cholesterolu – spożywanie dużych ilości mięsa i produktów odzwierzęcych (bogatych w tłuszcze nasycone) skutkuje podniesieniem poziomu cholesterolu we krwi, a co za tym idzie zwiększa możliwość chorób układu krążenia.
  • Kamica nerkowa
  • Zakwaszenie organizmu
  • mdłości, wymioty, bóle brzucha, zmęczenie, senność

Zalety:

  • obniżenie masy ciała
  • obniżenie stężenia glukozy we krwi (jednak nie jest zalecana dla osób chorujących na cukrzycę)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *