Klasyczna pomidorowa króluje na polskich stołach już od wielu lat. W związku z tym, że sierpień to sezon na pomidory, ugotowałam zupę krem ze świeżych pomidorów. Doprawiona bazylią i oregano smakuje wyśmienicie. Pomidory zawierają mnóstwo witamin i minerałów. Tutaj dowiecie się więcej o ich właściwościach 🙂
Składniki (3 porcje):
- 5 dużych pomidorów
 - 2 marchewki
 - 1 ziemniak
 - 3 łyżki masła
 - cebula
 - 2 ząbki czosnku
 - 3 szkl. bulionu
 - 1/2 łyżeczki cukru
 - bazylia
 - oregano
 - sól i pieprz
 
Przygotowanie:
- Pomidory nacinamy na krzyż od spodu, wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem.
 - Obieramy ze skórki sparzone pomidory i kroimy na ćwiartki.
 - Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku na maśle.
 - Obieramy i drobno kroimy obrane marchewki i ziemniaki.
 - Pokrojone warzywa dodajemy do garnka i zalewamy bulionem. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
 - Warzywa gotujemy aż do miękkości.
 - Wszystko blendujemy, dodajemy oregano i bazylię
 - Zupę można podać z grzankami i udekorować świeżą bazylią.
 
Kaloryczność (1 porcja): 250 kcal