krem ze świeżych pomidorówKlasyczna pomidorowa króluje na polskich stołach już od wielu lat. W związku z tym, że sierpień to sezon na pomidory, ugotowałam zupę krem ze świeżych pomidorów. Doprawiona bazylią i oregano smakuje wyśmienicie. Pomidory zawierają mnóstwo witamin i minerałów. Tutaj dowiecie się więcej o ich właściwościach 🙂

Składniki (3 porcje):

  • 5 dużych pomidorów
  • 2 marchewki
  • 1 ziemniak
  • 3 łyżki masła
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 szkl. bulionu
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • bazylia
  • oregano
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Pomidory nacinamy na krzyż od spodu, wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem.
  • Obieramy ze skórki sparzone pomidory i kroimy na ćwiartki.
  • Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku na maśle.
  • Obieramy i drobno kroimy obrane marchewki i ziemniaki.
  • Pokrojone warzywa dodajemy do garnka i zalewamy bulionem. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
  • Warzywa gotujemy aż do miękkości.
  • Wszystko blendujemy, dodajemy oregano i bazylię
  • Zupę można podać z grzankami i udekorować świeżą bazylią.

Kaloryczność (1 porcja): 250 kcal

Wegetariańskie, bezglutenowe