zupa krem z brokułów Brokuły zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych oraz intensywny zielony kolor, które pomogą przetrwać szare jesienne dni. Krem z brokułów to idealny pomysł na szybki i sycący obiad 🙂


Składniki:

  • ok. 500 g brokułów
  • 2 małe ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki masła lub oleju
  • sól
  • pieprz
  • nasiona słonecznika, pestki dyni
  • ptysie

Przygotowanie:

  • Obierz ziemniaki i marchewkę.
  • Wszystkie warzywa pokrój na mniejsze kawałki.
  • Cebulę obierz i pokrój w piórka.
  • W garnku rozgrzej masło lub olej, dodaj cebulę i chwilę podsmaż. Dodaj przeciśnięty lub rozdrobniony czosnek.
  • Włóż pokrojone warzywa do garnka, zalej wodą i gotuj aż do miękkości.
  • Na koniec wszystko zblenduj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Zupę można podawać posypaną nasionami słonecznika i pestkami dyni lub ptysiami.

Zupę można podawać z grzankami czosnkowymi.

Kaloryczność (1 porcja): 250 kcal

Wegetariańskie, bezglutenowe (bez dodatku ptysi)