arbuzArbuz kojarzy się przeważnie z wakacjami i upalnymi dniami. Gasi pragnienie a schłodzony bardzo dobrze orzeźwia, ponieważ arbuz to w 90% woda.

Pyszny, słodki i orzeźwiający arbuz jest świetnym składnikiem letniego menu. Można go dodawać do sałatek, przygotowywać z niego sorbety, smoothie albo po prostu zjeść go samego. W czasie upałów powinniśmy wybierać produkty lekkostrawne i orzeźwiające oraz zwracać uwagę na odpowiednią ilość płynów wypijanych w ciągu dnia.

Żeby owoc był smaczny i dojrzały trzeba zwrócić uwagę na kilka szczegółów przy zakupie:

1. Żółta plama na spodzie

Żółta plama na arbuzie oznacza, że w tym miejscu dotykał ziemi w czasie dojrzewania. Im jest bardziej żółta a nawet pomarańczowa to znaczy, że owoc jest dojrzały. Biała plama na skórce oznacza, że arbuz jest niedojrzały.

2. „Pajęczynki”

Im więcej „pajęczynek”, czyli brązowych plam na skórce arbuza tym jest on słodszy.

3. Płeć

Arbuzy dzieli się na „chłopców” i „dziewczynki”. „Chłopcy” posiadają podłużny kształt, są więksi a także mają bardziej wodnisty smak. „Dziewczynki” są okrągłe oraz bardziej słodkie.

4. Dźwięk

Przy opukiwaniu dojrzały arbuz wydaje dźwięk jak bębenek. Można również spróbować lekko zgnieść owoc w dłoniach. Jeśli trzeszczy to znak, że jest dojrzały.

5. Ogonek

Ogonek (jeśli jest) powinien być żółty/uschnięty, nigdy zielony, aby arbuz był dojrzały. Zielony ogonek świadczy o tym, że owoc został niedawno zerwany oraz nie jest jeszcze dojrzały.

6. Zapach

Arbuz wydziela swój naturalny zapach, jeśli nie czuć go, to lepiej go nie kupować.

7. Rozmiar

Najlepiej wybierać średniej wielkości owoce, ani największe ani najmniejsze.

8. Arbuz już pokrojony

W przypadku, gdy kupujemy już pokrojony owoc, należy zwrócić uwagę na kolor miąższu – musi być intensywnie czerwony a pestki powinny być czarne (chyba że jest to odmiana bezpestkowa). Miąższ pod delikatnym naciskiem nie powinien łatwo ustępować, ale nie powinien być też zbyt twardy.

Warto wiedzieć, że arbuzy nie dojrzewają po zerwaniu w przeciwieństwie do niektórych owoców. Lepiej więc nie kupować niedojrzałych arbuzów.

Kategorie: Superfoods

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *