przepisy / krem z dyni z imbirem

Idealną zupą na chłodne jesienne dni jest krem z dyni z dodatkiem imbiru. Jest łatwa w przygotowaniu oraz pyszna i do tego rozgrzewa 🙂

 

Składniki (4 porcje):zupa krem z dyni

  • 1 kg dyni
  • 1l bulionu
  • 3 łyżki masła lub oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki imbiru świeżego
  • 1 szkl. mleczka kokosowego
  • chili
  • sól
  • pieprz
  • pestki dyni

Przygotowanie:

  • Dynię umyć, obrać, usunąć pestki oraz pokroić w kostkę, a następnie ugotować w bulionie z dodatkiem masła lub oleju roślinnego.
  • Dodać starty imbir, szczyptę papryki ostrej lub chili, sól, pieprz do smaku.
  • Gdy dynia będzie miękka wszystko zblendować.
  • Do kremu dodać mleczko kokosowe.
  • Posypać pestkami dyni.

Kaloryczność (1 porcja): 280 kcal

Wegetariańskie, bezglutenowe