pu-erh
Występuje wiele rodzajów herbat, a wszystkie są wytwarzane z liści krzewów Camellia sinesis lub Assamica sinesis. Różne odmiany herbat są otrzymywane poprzez zastosowanie odpowiedniej uprawy krzewów, rodzaju liści oraz sposobu ich przetwarzania.

Jak powstaje czerwona herbata?

Czerwona herbata inaczej nazywana jest herbatą Pu-erh. Żeby ją otrzymać należy zaraz po zbiorze poddać liście herbaty krótkiej fermentacji [1]. Proces ten trwa krócej niż podczas produkcji czarnej herbaty [2]. Produkcja rozpoczyna się rozkładaniem wilgotnych liści herbaty na słońcu żeby zwiędły i uschły. Kolejnym etapem jest parzenie liści i rozkładanie ich w specjalnym pomieszczeniu służącym do fermentacji. Utrzymywana jest tam odpowiednia temperatura i wilgotność powietrza. Ten proces trwa kilka dni. Następnie tak przygotowane liście przechowuje się na przykład w ceramicznych pojemnikach. Im dłużej jest przechowywana ciemna herbata (nawet kilkadziesiąt lat) tym ma większą wartość oraz głębszy aromat.

Czy czerwona herbata jest na pewno czerwona?

W Chinach i Europie występują rozbieżności co do kwalifikacji herbaty Pu-erh. Przez Chińczyków uważana jest za herbatę czarną, ponieważ dzielą oni herbaty pod względem koloru naparu (Pu-erh po zaparzeniu ma kolor brunatny). Na zachodzie klasyfikuje się herbaty ze względu na kolor suchych liści, więc u nas nazywana jest herbatą czerwoną. Moim zdaniem nazwa nie jest istotna. Ważne są jej właściwości zdrowotne i smak.

Właściwości zdrowotne Pu-erh

Czerwona herbata zawiera wiele flawonoidów (związków bioaktywnych) oraz teinę. Dzięki nim zawdzięcza swoje dobroczynne działanie na organizm człowieka. Między innymi:

  • właściwości przeciwutleniające,
  • wspomaga trawienie,
  • obniża poziom cholesterolu,
  • wspomaga pracę wątroby,
  • ułatwia odchudzanie,
  • działa pobudzająco [3, 4, 5, 6].

Jak parzyć czerwoną herbatę?

Każda herbata powinna być odpowiednio parzona jeśli chce się uzyskać jak najlepsze właściwości naparu. Tak samo jest z herbatą czerwoną. Nie powinno się jej zalewać wrzątkiem tylko wodą o temperaturze 90 stopni Celsjusza. Czas parzenia jest równie ważny i powinien wynosić 1-3 min. Jeśli ktoś chce się napić mocniejszego naparu, powinien zaparzyć większą ilość suszu. Parzenie liści powyżej 3 min powoduje, że napar staje się gorzki. Herbatę Pu-erh można parzyć wielokrotnie (nawet trzy razy) – każdy kolejny raz o 30-60 sekund dłużej.

Czerwona herbata posiada wyjątkowy, ziemisty smak oraz wiele składników bioaktywnych wpływających korzystnie na organizm. Należy jednak pamiętać, że nie jest to lek czy sposób na odchudzanie. Oczywiście w połączeniu z odpowiednią dietą i aktywnością fizyczną może wspomóc walkę z niechcianymi kilogramami.


Bibliografia
1. Ostrowska J., HERBATY – naturalne źródło antyoksydantów, GAZETA FARMACEUTYCZNA 1/2008, s. 46-50.
2. Matysek-Nawrocka M., Cyrankiewicz P., Substancje biologicznie aktywne pozyskiwane z herbaty, kawy i kakao oraz ich zastosowanie w kosmetykach, Post Fitoter 2016; 17(2), s. 139-144.
3. Fik M., Zawiślak A., Porównanie właściwości przeciwutleniających wybranych herbat, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2003; 3(40), s. 98-105.
4. Miazga-Sławińska Marcelina, Grzegorczyk A., Herbaty – rodzaje, właściwości, jakość i zafałszowania, KOSMOS Problemy nauk biologicznych 2014, 3(304), s. 473-479.
5. Kuan-Li Kuo, Meng-Shih Weng, Chun-Te Chiang, Yao-Jen Tsai, Shoei-Yn Lin-Shiau and Jen-Kun Lin, Comparative Studies on the Hypolipidemic and Growth Suppressive Effects of Oolong, Black, Pu-erh, and Green Tea Leaves in Rats, J. Agric. Food Chem., 2005, 53(2), s. 480–489.
6. Rietveld A., Wiseman S., Antioxidant Effects of Tea: Evidence from Human Clinical Trials, The Journal of Nutrition October 2003, Vol. 133, Issue 10, October 2003, s. 3285–3292.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *