placki z cukiniiPlacki z cukinii to prosty i szybki, a przede wszystkim smaczny przepis w sam raz na obiad. Placki kojarzą się przeważnie z czymś słodkim, ale ja proponuję placki na słono z sosem czosnkowym i wędzonym łososiem.



Składniki:
Placki z cukinii (2 porcje):

  • cukinia 1 szt.
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 jaja kurze
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • łosoś wędzony w plastrach
  • kiełki rzodkiewki (albo inne 😉 )

Sos czosnkowy:

  • jogurt naturalny ok. 200 g
  • 2 ząbki czosnku (ilość zależy od tego jak mocny ma być sos)
  • szczypta soli
  • opcjonalnie koperek lub zioła prowansalskie

Przygotowanie:
Placki z cukinii:

  • cukinię zetrzeć na tarce na drobnych oczkach
  • razem wymieszać wszystkie składniki na ciasto
  • smażyć na patelni przetartej olejem

Sos czosnkowy:

  • czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do jogurtu
  • dopraw do smaku solą i pieprzem
  • do sosu można dodać zioła prowansalskie albo koperek

Usmażone placki polać sosem czosnkowo-jogurtowym, położyć kawałek łososia i trochę kiełków. Smacznego 😀

Kaloryczność (1 porcja): 450 kcal

Wegetariańskie