przepisy / zapiekane awokado

Awokado to jeden z moich ulubionych owoców. 🙂 Przeważnie jadłam je na surowo, albo dodając do sałatek albo stosując zamiast masła, albo dodając do koktajlów. Ostatnio doszłam do wniosku, że czas zrobić z awokado coś nowego i je upiekłam. W takiej formie smakuje równie wyśmienicie co w każdej innej. 😉

Awokado zawiera bardzo cenne nienasycone kwasy tłuszczowe, więc najlepiej je jeść na surowo, ale monotonia w diecie nie jest wskazana 😉 Od czasu do czasu można podać je na ciepło. Mimo, że jest to owoc, to ma niski indeks glikemiczny (IG) – 10.

awokado
Składniki:

  • awokado
  • 2 suszone pomidory
  • 2 jajka
  • oregano
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  • Awokado należy umyć, przekroić na pół i usunąć pestkę
  • awokado

  • Wgłębienie po pestce trzeba trochę poszerzyć
  • Do każdej połówki należy włożyć posiekane suszone pomidory
  • awokado

  • Na wierzch należy wybić jajko, posypać szczyptą oregano, solą i pieprzem
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez ok. 10 min

przepisy / zapiekane awokado