przepisy / fit brownie z czewonej fasoli

Fit brownie z czerwonej fasoli to idealny deser dla osób dbających o figurę a także świetna alternatywa dla tradycyjnego czekoladowego brownie! Ciasto nie zawiera mąki, więc jest też odpowiednie dla osób chorych na celiakię oraz stosujących dietę bezglutenową.
Ciasto smakuje tak samo jaki inne czekoladowe słodkości, więc nie trzeba nikomu mówić z czego jest zrobione 😉

brownie z czerwonej fasoli
Składniki:

  • 2 puszki fasoli czerwonej konserwowej
  • 1 duży banan
  • 4 jaja kurze
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 3 łyżki naturalnego kakao
  • 2-3 łyżki miodu lub 3/4 szkl. ksylitolu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

  • Fasolę odsączyć i kilka razy przepłukać.
  • Fasolę zblendować z jajami i bananem.
  • Następnie dodać kakao, olej, jogurt, proszek do pieczenia oraz miód lub słodzik.
  • Wszystko zblendować.
  • Do ciasta można dodać żurawinę, orzechy lub pokrojone daktyle.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 45 min.

przepisy / fit brownie z czewonej fasoli